Д-р Константин Тренчев безпощаден към Костов, Банев и престъпната приватизация

Д-р Константин Тренчев безпощаден към Костов, Банев и престъпната приватизация

Advertisiment:

Промяната на собствеността у нас стана непрозрачно и бандитски. Те взеха, не за да го стегнат, а за да го нареждат и оберат каквото може, коментира пред БНТ основателят на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев във връзка с проверката, която главният прокурор Иван Гешев възложи на цялата приватизация.

В началото той припомни, че още през 1991-а година е предупреждавал, че Иван Костов ще съсипе не само СДС, но и България. Тогава обаче всички се нахвърлили срещу него. 

„На Иван Татарчев носих папките със сигнали за нередности при приватизацията с пикап, на Никола Филчев ги носих на ръка, при Борис Велчев спрях, защото вече нямаше смисъл.  За следприватизационния контрол съм се карал със Сергей Станишев, ходил съм при Бойко Борисов, но нищо", добави той.

Advertisiment:

„Почти във всеки договори пише: инвестиционна програма. Нищо не е инвестирано, нарязано е на скрап. Парите са взети, общата собственост – разграбена”, добави той.

Според него големият въпрос е дали човекът ще може да бъде наказан със задна дата.

„Зная къде ще се крият. Едните ще се крият в давността, другите – в т.нар. колективна безотговорност. Решението е взето от МС и дотам”, коментира Тренчев.

„Една сделка, и да я развалиш след 20 години – на това място вече може да няма и нищо. Второ, тази фабрика може да е препродадена на добръсъвестни купувачи. Ще се сбъркаме от дела. Нещата са много закъснели”, посочи Тренчев.

"Банев – той каквото взе, всичко разсипа. Ходил съм да се карам за заплатите на работниците. Докато беше Дочка Банева жива, тя се срамуваше от мен.

Познавам всички големи сделки у нас. Има прекрасни сделки, но те са на западни компании. Има и няколко български успешни”, каза още д-р Тренчев.
 

Advertisiment: