Кардиолог шокира всички българи: Шопската салата е опасна за здравето, не я яжте

Кардиолог шокира всички българи: Шопската салата е опасна за здравето, не я яжте

Advertisiment:

 

Любимата ни шопска салата била опасна за здравето. Или поне една от най-важните съставки в нея – доматът. Американският кардиолог Стивън Р. Гъндри шокира с изявлението, че вкусният зеленчук изключително вреден за здравето. Според него употребата на домати може да доведе до редица проблеми със здравето, пише лупа.

Кардиологът от Омаха, Небраска, който е завършил в Йейл и се води и специалист по храненето, описва резултатите от изследванията си в книгата “Парадоксът на растенията: скритите опасности в “здравословните” храни, които причиняват заболявания и наддаване на тегло” (The Plant Paradox: The Hidden Dangers in “Healthy” Foods That Cause Disease and Weight Gain), съобщава zdrave.to.

Advertisiment:

Един от изброените в книгата му “здравословни” продукти, които предизвикват множество заболявания, се оказват доматите. Д-р Гъндри отбелязва, че въпреки наличието на много витамини в доматите, зеленчуците могат да съдържат лектини.

Това е вид протеин, който се произвежда от растенията за собствена защита срещу вредители. Лектините от своя страна представляват сериозна заплаха за човешкото здраве.

Когато влязат в човешкото тяло, се задейства механизъм, който може да доведе до възпалителни процеси и различни заболявания.

Лектините могат да унищожат здравите клетки, да причинят синдром на хроничната умора, обрив по кожата, както и да повлияят негативно на мозъчната дейност и да причинят загуба на коса, твърди кардиологът.

Той все пак признава, че доматите наистина съдържат много витамини и минерали, следователно те могат да бъдат профилактика на рака. В същото време американският кардиолог настоява и призовава хората напълно да се откажат от употребата на домати – сурови или сготвени.

Advertisiment: