Не си и помисляйте за алкохол, ако пиете тези лекарства

Не си и помисляйте за алкохол, ако пиете тези лекарства

Advertisiment:

Твърди се, че алкохолът не трябва да се съчетава в никакъв случай с каквито и да е лекарства. В крайна сметка някои специалисти не смятат, че всичко е така еднозначно.

Как черният дроб се възстановява след алкохол

Действително има лекарства, чието съчетаване с алкохол е нежелателно и дори опасно. Например антибиотиците  метронидазол и неговите аналози (това са група антибиотици за лечение на тежки инфекции) и т.нар. флуорхинолони (антибиотици за лечение на тежки пневмонии) забавят метаболизма на алкохола и в организма се натрупва токсичен ацеталдехид. Това състояние се проявява с главоболие, повръщане, сърцебиене, задух, зачервяване на лицето и други симптоми.

Advertisiment:

Много по-предпазливо следва да се отнасяте към съчетаването на алкохол и психотропни средства. Ефектът от такова съчетание е непредсказуем. Човек дори и малко алкохол да изпие, може да изпадне в дълбок сън или да се държи неадекватно.

И въпреки това повечето лекарства са напълно съвместими с малки дози алкохол. Четете инструкциите към препаратите и ако имате съмнения, се консултирайте с лекар.

Наистина ли употребата му убива нервните мозъчни клетки и влошава паметта?

Истината е, че употребата – не, но злоупотребата – да. Хората, злоупотребяващи с алкохол, страдат от богат спектър заболявания, увреждащи периферната и централната нервна система. При тях е много висок рискът от инсулт, развива се атрофия на кората на главния мозък. Губи се чувствителността на периферните нерви, а мускулите вече не могат да бъдат конролирани. Но това са прояви вече на същинската алкохолна болест. 

Дали е вярно, че помага при стрес?

Несъмнено алкохолът влияе върху психичното състояние, но невинаги може да се предскаже ефектът от него.

Най-често той е способен да заглуши тревогата и да окаже сънотворно действие. Но при някои хора оказва точно обратния ефект – предизвиква тревога и страх. Като цяло, ако пиете редовно и повече от препоръчителните дози, може да възникне депресия.

Краткотрайният противотревожен ефект на алкохола е заблуждаващ фактор по пътя от пиянството към алкохолизма. Това не трябва да се допуска в никакъв случай.

Ако у вас редовно възниква потребността да овладеете стреса с алкохол, следва да се обърнете за помощ към специалист колкото може по-бързо.

 

Advertisiment: