Какъв е цветът на урината от цистит до рак. Важна информация за състоянието на организма

Какъв е цветът на урината от цистит до рак. Важна информация за състоянието на организма

Advertisiment:

Тест на урината ви позволява да знаете ценна информация за състоянието на тялото си и откриване на наличието на различни видове патологии.

 

Лекар от Великобритания, Крис Стийл в рамките на разговор по телевизията за предаване «Тази сутрин», каза, че можем да получим много информация за здравето си,  без да напускаме дома, след като прегледаме цвета на урината .

Advertisiment:

Д-р Стийл демонстрира няколко колби с течности с различни цветове и обясни колко е важен всеки нюанс на урината.

Цветът на човешката урина

Лекарят каза също, че е много важно, когато се прави оценка на цвета на урината, трябва си спомните какво сте яли, пили или какви лекарства може да повлияят на цвета на урината. Например, цвекло и червени плодове дават съответната течност червеникав оттенък, мултивитамини , съдържащи ретинол, прави урината ярко жълта или оранжева, слабително води до потъмняване.

Прозрачна, почти безцветна урина  е знак, че човек има нещо лошо във водния баланс. Това може да се дължи на прием на диуретици.

Интензивно жълто оцветяване  често се вижда сутрин и при повишени нива на токсини. През нощта бъбреците работят по изтеглянето на всички ненужни вещества от организма. Ако този цвят урина запазва през целия ден – сигнал, че тялото се дехидратира!

Тъмно жълта урина често е признак на заболяване на черния дроб. Можем също така да очакваме да видим жълта кожа и очи.

Урината бледо червена  – алармен сигнал (разбира се, ако човек не е ял ярко червена храна). Този цвят е често симптом на възпаление в бъбреците , уретера или пикочния мехур, цистит …

Отивате в болницата е по-добре да не отлага.

Червена урина може да покаже наличие на камъни в бъбреците или тумори. Човек с такъв с цвят на урината е дехидратиран в крайна степен и  трябва да потърси незабавно медицинска помощ.

Д-р Стийл препоръчва да се определи цвета на урината, преди тя да постъпи директно в тоалетната чиния, като се използват различни резервоари.

Разбира се, че няма да се постави точна диагноза само в цвета на урината! От голямо значение са прозрачността, наличието на утайки, пяна и така нататък … цветът е на първо място, има причина да се обърне внимание на питейния режим и наличието на всяко подозрение предполага посещение на лекар.

Advertisiment: